موفقیت عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور در «گیاه پالایی» خاک‌های آلوده پالایشگاه‌ها

رییس دانشگاه پیام نور مرکز فریدون‌شهر موفق به ارائه روشی برای «گیاه پالایی» خاک‌های آلوده به ضایعات نفتی توسط ارقام «چمن آفریقایی» (برموداگراس) شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، ظهراب اداوی، رییس دانشگاه پیام نور فریدون‌شهر و مجری طرح که یافته‌های این تحقیق را در سال 2012 در مقاله ای با عنوان «گیاه پالایی خاک‌های آلوده به ضایعات نفتی توسط ارقام چمن آفریقایی» (Assessment of Bermudagrass Cultivars for Phytoremediation of Petroleum Contaminated Soils) در مجله International Journal of Phytoremediation منتشر کرده با اشاره به این که این مقاله از لحاظ تعداد استنادها مقاله برتر شناخته شده گفت: لجن‌های به وجود آمده از واحد پساب پالایشگاه‌های دنیا مهم‌ترین آلاینده‌های محیط‌زیست هستند. به دلیل اینکه معمولاً پساب‌ها، هیدروکربن‌های نفتی‌اند، سوزانده یا دفع می‌شوند که باعث می‌شود اثرات خطرناکی بر محیط‌ زیست و سلامت انسان داشته باشند.

وی افزود: دستیابی به روش‌هایی که اثرات سمی این لجن‌ها را کاهش دهد از لحاظ زیست محیطی بسیار مهم است که در این راستا از فناوری جدیدی با عنوان «گیاه پالایی» (پالایش محیط‌زیست توسط گیاه) استفاده می شود.

رییس دانشگاه پیام نور فریدون‌شهر افزود: «گیاه پالایی» باعث می‌شود که اگر گیاه همراه با هیدروکربن‌های لجن باشد به عنوان کود از آن‌ها استفاده کند، به عنوان نمونه به جای کود دامی به گیاه لجن بدهیم.

اداوی خاطرنشان کرد: استفاده از کودهای دامی به دلیل بوی متعفنی که دارند باعث می‌شود که افراد آن محل اذیت شوند و موجب تجمع حشرات باشد. علاوه بر این زمانی که بارندگی و برف باشد پساب این کودها وارد آب می‌شوند و آب‌های زیرزمینی را آلوده می‌کنند و از آن طرف هم وارد مصارف خانگی می‌شوند و محیط‌زیست را آلوده می‌کنند.

وی تصریح کرد: اگر زمینی را که به صورت وسیع آلوده‌ شده شخم بزنیم و چمن بکاریم فضای سبز ایجاد می‌شود و آلودگی‌ها نیز از بین می‌رود.